KEESHOND - LAUGHING DUTCHMAN


Teksti:
Susanne Wendell, Johanna Koskinen ja Pirjo-Liisa Vatanen
Keeshond eli kessu herättää pyöreällä ja pehmeällä olemuksellaan ihastusta ja sympatiaa missä tahansa kulkeekin. Luonteeltaan se ei ole itsepäinen, niinkuin pystykorvat usein mielletään, vaan helposti oppiva, miellyttämisenhaluinen ja älykäs. Suomen tottelevaisimman koiran tittelin on useampana vuonna voittanut keeshond Sanifanin Unelma.


Mistä rotu on saanut luonteen, joka tekee sitä niin sopivan seura - ja toko- ja agilitykoiran?


Rodun alkuperäisenä tehtävänä oli toimia proomuvahtina Hollannin kanavilla. Keeshond on hyvin vanha rotu. 1700-luvulla Hollannissa oli silloisen isänmaallisen puolueen maskottina harmaa proomukoira. Nimi keeshond lienee lähtöisin johtohahmo Cornelius ”Kees” de Gyselaerin nimestä. Kaikki kessun ominaisuudet ovat sellaisia, että se soveltuu mahdollisimman hyvin proomukoiraksi. Ensimmäinen ja tärkein ominaisuus on, että se pysyy vakaasti proomun kannella. Siksi kunnon kessu seisoo jalat tukevasti kulmissaan ja pystyy liikkumaan rakenteensa ansiosta kapeilla ja liukkailla pinnoilla.

Proomukoirana kessun on täytynyt olla hyvin uskollinen pienelle reviirilleen ja sen tehtäväksi on kuulunut vieraan tulon ilmoittaminen. Olisi väärin väittää, että kessu olisi herkkähaukkuinen. Toki siitäkin saa samanlaisen ympärivuorokautisen räksyttäjän, kuin mistä tahansa saksanpaimenkoirasta, noutajasta tai samojedista, ellei sille opeta käytöstapoja. Proomukoirana sellainen ”sumutorvi” karsiutuisi, eihän rosvohälyttimestä ole hyötyä, joka soi, tuli rosvo tai ei.

Keeshondin luonteessa ja käyttäytymisessä näkyy vielä sen aiempi käyttötarkoitus ollen riistavaistoton isäntänsä omaisuuden vahti. Metsästysviettinsä heikkoudesta johtuen kessu pysyy kytkemättömänäkin mukana metsässä ja muualla omistajansa läheisyydessä. Kessu on pihapiiritietoinen ja hyvin vahvasti ihmiseen, koko perheeseensä sitoutunut. Se on siis mitä tyypillisin seurakoira. Kessun proomukoiralle soveltuva  rakenne ja luonne tekevät siitä ihanteellisen agilitykoiran. Näyttelykoirana kessu kiinnittää katseita. Maamme kanta on kansainvälisesti verrattaessa erittäin kilpailukykyinen.

Ulkonäkö


Keeshond, jota aikaisemmin kutsuttiin nimellä hollannipystykorva, kuuluu ulkonäkönsä perusteella alunperin samaan koiraryhmään kuin arktiset pystykorvat. Sillä on samankaltainen kaksinkertainen turkki, pystyt korvat ja selälle kiertyvä häntä. Rungon mittasuhteiltaan se on neliömäinen. Kessu on keskikokoinen, ihannekorkeus on urokselle n. 45 cm, narttu on hiukan pienempi. Ilme on kettumainen ja silmien ympärille piirtyneet ”silmälasit” tekevät siitä älykkään ja valppaan. Väri on hopeanharmahtava ja karvojen kärjet ovat mustat. Leijonamainen kaulus, häntä ja ”housukarvat” ovat tuuhean vaaleamman karvan peittämiä

Turkinhoito


Kessun tuuhea karvapeite on sellainen katseenvangitsija, että sitä mielletään työlääksi hoitaa. Kessun turkki ei ole komeuteensa verrattuna niin suuritöinen kuin ensinäkemältä arvelisi. Hyvällä ravinnolla ja riittävällä huomiolla sopivissa elinoloissa elävä kessu pysyy hyvinkin vähällä vaivannäöllä kauniina ja terveenä. Kaksinkertainen turkki suojaa kylmältä, eristää kuumudelta ja hylkii likaa. Karvanlähdön aikana turkkia täytyy hoitaa; vanha karva on helpommin takkuuntuvaa ja elotonta, joka tulee harjaamalla ja kampaamalla poistaa. Turkinhoidon yhteydessä tulee kiinnitetyksi huomiota koiran koko terveydentilaan, jota turkin kunto usein peilaa.

Terveydentila


Keeshondia voidaan pitää terveenä rotuna, jolla ei ole merkittäviä taipumuksia perinnöllisiin sairauksiin. Rodun terveydentilaa tarkkaillaan jalostustoimikunnan terveysohjelman avulla ja geenipohjan leveyteen kiinnitetään huomiota.

Levinneisyys


Keeshondeja rekisteröidään Suomessa vuosittain n. 40-50.  Keeshondin eliniän ollessa pitkä, on maan koko kanta  noin 500 yksilön paikkeilla. Keeshondin tasainen kysyntä on antanut mahdollisuuden tason ylläpitämiseen ja asettaa kasvattajien siitosmateriaalille korkeat vaatimukset.

Kenelle kessu sopii?


Tosiasia että rotua ei ole jalostettu metsästämäään, tappamaan muita eläimiä, hyökkäämään tai jahtaamaan rikollisia selittää niiden miellyttävää olemusta ja soveltuvuutta seurakoiraksi, kaiken ikäisille Ulko-olot voittavat kessun kohdalla sisäolot. Parhaiten keeshond sopii oman pihan vartijaksi.. Portailta tai muusta korkeasta pisteestä se pitää silmällä ympäristön tapahtumia ja ilmoittaa selvästi reviirilleen tulijasta. Kerrostalossa voimakkaan reviirivietin omaava kessu ei ole parhaimmillaan. Kessu sopii iloisen ja leikkisän luonteensa vuoksi erinomaisesti lapsiperheen jäseneksi. Kessun turkki tekee koirasta isomman ja muhkeamman näköisen kuin mitä sen runko itse asiassa on; kessu mahtuu pieniinkin tiloihin ja on sopeutuvan luonteensa ansiosta helppo ottaa matkalle mukaan. Veneilevälle kessu on erittäin hyvä valinta.